nieuws

Er is bijna elk weekend geitenyoga (inclusief lammerenknuffelen). Meldt u aan via geitenyoga.com.

Er is dit jaar geen lammetjeskijkdag (2024).

De corona beperkingen zijn er weer vanaf, dus wij zijn weer open voor kaasverkoop en de geitenyoga (april 2022).

Lammetjeskijkdag zaterdag 29 februari (2020)
U bent dan van harte welkom op onze boerderij in Stroe, om de lammetjes te bekijken en te knuffelen. We zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.
NB: In het belang van de geiten dienen groepen (>10)belangstellenden en bussen vooraf te overleggen over hun komst. Alleen na overleg met ons, kan er een afspraak gemaakt worden om langs te komen.

Open dag / lekker naar de boer 2018
Noteer alvast in uw agenda: zondag 17 juni is het landelijke open dag biologische bedrijven. U bent dan van harte welkom op onze boerderij, van 11.00 tot 16.00, Wolweg 21 in Stroe.
U bent van harte welkom voor een rondleiding. Verder is er natuurlijk een terras waar u wat kunt drinken en eten en daarnaast is er de kaaskraam waar u geitenkaas en geitenvlees kunt kopen.
Wij hopen u te mogen ontvangen op zondag 17 juni, tussen 11.00 en 16.00 uur.
tot dan!

Lammetjeskijkdag zaterdag 24 februari (2018)
U bent dan van harte welkom op onze boerderij in Stroe, om de lammetjes te bekijken en te knuffelen. We zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Geitenyoga in Stroe (augustus 2017)

Geitenyogaflyer-page-001

Elke zondagochtend is er geitenyoga op de boerderij. De yogalessen worden gegeven door Irene Bakker. Via haar website geitenyoga.com kunt u zich aanmelden. Wij geven een korte inleiding over de boerderij, daarna volgt de yogales en u kunt ook de geiten en lammeren knuffelen.

geiten achter bio

Lekker naar de boer (juni 2017)

Het weekend van 17 en 18 juni zijn er de landelijke open dagen biologische landbouw. Geitenboerderij de groote stroe doet ook mee, echter alleen op zondag 18 juni zijn wij geopend.
U bent van harte welkom voor een rondleiding. Verder is er natuurlijk een terras waar u wat kunt drinken en eten en daarnaast is er de kaaskraam waar u geitenkaas en geitenvlees kunt kopen.
Wij hopen u te mogen ontvangen op zondag 18 juni, tussen 11.00 en 16.00 uur.
tot dan!

Spreeuwen (april 2017)
Rond de weilanden hebben we nu 15 spreeuwennestkasten opgehangen. We hopen hier dus spreeuwen mee te lokken. Spreeuwen kunnen ons uitstekend helpen bij de bestrijding van engerlingen in het land. Engerlingen zijn de larven van de rozenkever. Deze Engerlingen zitten in de bodem van het grasland en eten daar de wortels van het gras op, wat daarna sterft. We lazen ergens dat er bij sportvelden ook spreeuwennestkasten werden geplaatst om dit probleem aan te pakken. Een goed idee, wat we graag hebben gekopieerd. En nu maar hopen dat het lukt!

Lammetjeskijkdag op zaterdag 25 februari en 4 maart. (feb 2017)
Het voorjaar laat alweer voorzichtig van zich horen…de sneeuwklokjes en krokussen steken hun kopjes voorzichtig boven de grond en er komen al nieuwe knoppen aan bomen en struiken. Maar het voorjaar is natuurlijk niet compleet zonder de geboorte van nieuw leven. Pas als de pasgeboren lammetjes ronddartelen is het gevoel van voorjaar compleet!

Op geitenboerderij De Groote Stroe kunt u dit van heel dichtbij meemaken! Op zaterdag 25 februari en zaterdag 4 maart worden weer de jaarlijkse Lammetjesdagen georganiseerd. Op deze dagen mogen de kinderen bij de geitjes en lammetjes in de stal en ze aaien en knuffelen. Ook de boer en boerin zullen ook aanwezig zijn. Daarnaast is er heerlijke zelfgemaakte geitenkaas te verkrijgen en wordt er ook aan de inwendige mens gedacht, onder andere versgebakken poffertjes! Kortom…een zeer leuk en educatief uitje voor het hele gezin!

Zaterdag 4 maart zal de Lammetjesdag in het teken staan van een goed doel, namelijk Ride4Energy. Daar waar de meeste kinderen en de geitjes voldoende energie hebben, ontbreekt het hieraan bij kindjes die een energiestofwisselingsziekte hebben. Van de kindjes met deze ziekte wordt 50% niet ouder dan 10 jaar en 75% niet ouder dan 18 jaar. De opbrengsten van deze dag zullen ten goede komen aan de strijd tegen de energiestofwisselingsziekte. Kijk voor meer informatie op www.ride4energy.nl.

NB
In het belang van de geiten dienen groepen (>10)belangstellenden en bussen vooraf te overleggen over hun komst. Alleen na overleg met ons, kan er een afspraak gemaakt worden om langs te komen.
Wanneer
Zaterdag 25 februari en zaterdag 4 maart 2017

van 10.00-16.00 uur

Geitenboerderij De Groote Stroe
Wolweg 21
3776 LM Stroe

Entree: € 1,50 , kinderen € 1,-

Woensdag 26 oktober op televisie (okt 2016)
Het was even wachten, maar de datum is nu eindelijk bekend: 26 oktober om 18:50 uur op NPO 2. Kijken dus!

Op televisie! (sept 2016)
Eind september worden er televisieopnames gemaakt van onze boerderij. Dit is voor het programma BinnensteBuiten, Het programma is elke avond te zien bij de NCRV/KRO om zeven uur. De precieze datum waarop onze boerderij in het programma komt hoort u zsm.

Zondag 21 juni: open dag biologische landbouw op de groote stroe. (juni 2015)
We zijn zondags open van 10.00 tot 16.00 uur.
Er zijn de hele dag rondleidingen over het bedrijf. We vertellen over de mogelijkheden van kleinschalige landbouw, over de geiten, over antibioticavrij werken en nog veel meer. En natuurlijk kunt u genieten van koffie en koek of onze heerlijke zelfgemaakte geitenkaas proeven en kopen. Graag tot de 21ste!

2e Lammetjeskijkdag gepland: zaterdag 7 maart!
De eerste lammetjeskijkdag was een groot succes, daarom organiseren we nog een 2e dag, komende zaterdag. De opbrengst van deze dag is voor het goede doel: ride4energy.nl

Open dag, zondag 22 juni
U kunt onze boerderij bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur. Want het zijn weer de landelijke opendagen van de biologische landbouw: Lekker naar de boer.
Tijdens de rondleidingen vertellen we u van alles over het leven en werken op de boerderij en natuurlijk over de geiten. Onze geiten grazen lekker in de wei en zijn sterk en gezond. Zodoende kunnen wij zonder het gebruik van antibiotica. We gebruiken uitsluitend homeopatische middelen om de weerstand van de geiten nog verder te versterken.

Lekker naar de boer!
Op 22 en 23 juni zijn het de landelijke open dagen voor de biologische landbouw. Wij doen daar natuurlijk ook aan mee. U bent beide dagen welkom op de boerderij. Er zijn rondleidingen, we vertellen over de geiten, de kaas en het land. U kunt de kaas proeven en kopen. Ook is er een terras met koffie en thee en Smaakmaker Peter Claessens van Koken en Zo, maakt pizza’s in zijn houtoven.

Nieuw: twee bonte bentheimers (20 april 2013)
De afgelopen tijd zijn we natuurlijk druk geweest met het hok bouwen en de omheining in orde te maken, maar eindelijk konden we ze dan ophalen, onze bonte bentheimer biggen. Bonte bentheimer is een varkensras, Dit zijn mooie gespikkelde varkens (Zie “foto’s”). Zij krijgen de kaaswei te eten en scharrelen in ons bosje rond. Zo hebben we dus bosonderhoud en hergebruik van reststoffen, de kringloop weer verder gesloten. Eind van het jaar worden de varkens geslacht en is er dus mooi vlees te koop.

Lammetjeskijkdag op zaterdag 2 en 9 maart 2013
U bent dan van harte welkom op onze boerderij in Stroe, om de lammetjes te bekijken en te knuffelen. We zijn open van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Lammeren (17-01-2013)
Nog even wachten en dan komen de eerste lammetjes weer. De geiten worden sinds eind december niet meer gemolken omdat ze de energie nodig hebben voor de dracht. Bijna is het zover. Maar in de laatste twee weken verdubbelen de lammeren nog in gewicht in de buik van moeders. Dus de geiten vreten heel wat af. Van de kou hebben ze niet veel last en het is wel goed, ook voor de lammeren als ze geboren worden. Vrieslucht is droog en bevat daardoor minder bacteriën.

Diepdruk (18-10-2012)
Wij zijn druk bezig met het ontwerpen van een nieuwe diepdruk voor onze kaas. Eindelijk hebben we de goede richting te pakken. Het is een heel gepuzzel, welk ontwerp, welk materiaal, hoe dik, groot, en wat gaat dat kosten. Maar het lijkt erop dat het gaat lukken. Binnenkort hoort u er meer van!

Week van de Smaak (19-09-1012)
Het ene feest is nog niet geweest of het volgende komt er al weer aan. Op vrijdag 5 oktober is het feest op de boerenmarkt Utrecht ivm de Week van de Smaak. Wij pakken uit met thuiskok Renate Horenova, die op basis van onze mooie producten lekkere hapjes voor u gaat klaarmaken!

Vakantie? (17-07-2012)
Voor ons is het in de zomer natuurlijk topdrukte: volop melk, veel kaasmaken en, als het weer het toelaat, hooien. Voor ons dus geen vakantie, ook gaan we nog steeds elke vrijdag naar de biologische boerenmarkt Utrecht (www.boerenmarktUtrecht.nl) om onze kaas te verkopen. Kom maar eens een kijkje nemen op het Vredenburgplein, elke vrijdag dus, van 10.00 tot 18.00 uur!

Groeizaam weer (17-07-2012)
Voor de “droge” zandgronden rond Stroe is al die regen een zegen. Het gras groeit prima! Maar ja, ook wij snakken naar wat zon en droge dagen om al dat mooie gras te kunnen oogsten. De geiten vinden al die regen ook maar niks, bij de eerste druppels rennen ze alweer naar de stal.

Open dag zondag 24 juni van 10.00 tot 16.00 uur!
Aanstaande zondag is het weer het weekend van “Lekker naar de boer”. De landelijke opendagen voor de biologische landbouwbedrijven. En wij doen weer mee! U bent van harte welkom op onze geitenboerderij en kaasmakerij. Magda geeft rondleidingen en zal u inwijden in de geheimen van het kaasmaken en de Stroese Dame geitenkaas. Natuurlijk komen ook de geiten en het land aan bod. Er is ook een marktkraam waar u onze kaas kunt proeven en kopen.
We hopen op een gezellige dag! Komt u ook?

Puurst! (05-06-2012)
Op 3 en 4 juni was er in Zwolle een groots culinair festival, georganiseerd door Jonnie en Therèse Boer van restaurant de Librije. Tijdens het festival werd het nieuwste boek van Jonnie en Therèse gepresenteerd, een ode aan de smaak. Basis van het boek vormen de 7 hoofdsmaken die tot uiting komen in prachtige recepten, mooi gefotografeerd door hoffotograaf Jan Bartelsman.In het boek komen ook de leveranciers aan bod, wij dus. U kunt ons vinden op pagina 198 en 199. Trots!

Foodmagazine Delicious (22-03-2012)
Heeft u het maart nummer van Delicious al gezien? Hierin staat een reportage over de biologische boerenmarkt Utrecht. Een leuk verhaal met mooie foto’s waar we best trots op zijn. Wij staan elke vrijdag op de ze markt in het hartje (Vredenburgplein) van Utrecht. Kom eens langs!

Lammetjeskijkdag weer erg gezellig (22-03-2012)
Met 450 bezoekers was het een drukte van belang in de stal. De geiten en lammetjes hadden over aandacht niet teklagen en lieten zich dat wel gevallen. Voor ons was het ook weer een positieve dag en tegelijk afsluiting van het lammerseizoen.

Lammetjeskijkdag zaterdag 25 februari (15-02-2012)
Ja, eindelijk is het weer zover. En ze waren vroeg dit jaar! Er zijn al 160 lammetjes geboren. Zoveel zijn er nu niet meer in de stal omdat we er al gauw een aantal hadden verkocht.
Op zaterdag 25 februari, van 10.30 tot 16.00 uur, bent u welkom om onze lammetjes te bekijken en te knuffelen. Ook kunt u informatie krijgen over de boerderij en het kaasmaken. Er is koffie en thee en u kunt ook onze bekende geitenkaas, de Stroese dame, proeven en kopen. Wij hopen u te mogen ontvangen. Entree bedraagt € 1,-.

Biovak (17-01-12)
Woensdag en donderdag (18 en 19 januari) is er weer de biologische vakbeurs Biovak! Een ontmoetingsplaast van producenten, inkopers, groothandels, adviseurs etc. Leuk, gezellig en leerzaam. Wij staan er natuurlijk ook weer, net als de voorgaande jaren. Samen met 5 andere kaasboeren bemensen wij een kraam op het Streekproductenplein. Kom gerust even langs om kennis te maken, bij te praten en onze kaas te proeven!Onze presentatie voor de verkiezing van Held van de Smaak van Gelderland: (11-08-2011)

Stroese dame, Kaas met een verhaal

Stroese dame belegen is een echte rauwmelkse geitenkaas, die gerijpt is op onze boerderij.

Ik ben Magda, boerin en de kaasmaakster van de stroese dame. Naast me zit Harry, mijn man en hij is de boer. Harry staat ook op de markt in Utrecht en we verkopen de kaas aan winkels en toprestaurants o.a. l’arpege in Parijs, een drie sterrenrestaurant.
Iedere vrijdag brengt Harry de kazen naar de stad toe. Op de boerenmarkt staan we samen met 10 andere biologische boeren producten van eigen erf te verkopen. Harry vertelt de klanten graag over het leven op de boerderij. De stadsbewoners kunnen meeleven met het wel en wee van de Stroese dames.

Wij werken nu 11 jaar op de familieboerderij. Harry is de 4e generatie van Wenum in het Veluwse dorpje Stroe.
Wij kiezen voor een manier van boeren die bij de boerderij, bij ons en bij deze maatschappij past. Biologisch boeren, met heldere spelregels die worden gecontroleerd. En die zich blijft ontwikkelen, niet in de vorm van groter en groter worden maar in verdieping.
Zorg en aandacht voor de boerderij met zijn grond, de oude eikenbomen en de dieren.
Onze geiten grazen van april tot december op de kruidige grasklaverweide. Onze dames dragen hun hoorns. We gebruiken homeopatische middelen i.p.v. antibiotica. En de lammeren drinken onder de moedergeiten. De geiten vormen een familiekudde.

De eerste jaren hebben we hard gewerkt om de boerderij in balans te krijgen. Alles moet kloppen wil je een topkaas maken. Na ruim 7 jaar hadden wij het gevoel dat het zover was. Er lag een smaakvolle kaas op de plank die op een eerlijke manier is gemaakt. Maar er is meer nodig om kaas goed te verkopen.

We wilden ons gaan onderscheiden van andere geitenkazen. Daarvoor hebben wij de afgelopen 3 jaar gewerkt aan conceptontwikkeling. We zijn gaan zoeken naar de kernwaarden van de boerderij, wat willen wij vertellen aan onze klanten. Het heeft ons veel opgeleverd: een naam voor de kaas en een nieuwe opbouw van de kraam op de markt. Wij laten zien waar wij voor staan.

Stroese dame, een mooie naam voor de kaas die op de boerderij in Stroe wordt gemaakt.
Ook staat de naam voor de geiten. Wij roepen onze geiten altijd met: Dames
De dame vertelt iets over de smaak van onze kaas, niet bokkig maar de dame heeft de overhand ook in de smaak.
En stroese dame staat ook voor het ambacht van kaasmaken. Bij het zoeken van een goede naam wilde ik graag iets vrouwelijks in de naam omdat het de boerin is die van oudsher de boerenkaas maakt.

Het logo van de kaas straalt eenvoud en exclusiviteit uit. De sterke geitenkop tegen de ronde achtergrond de maan, de zon, symbool van het ritme van de seizoenen. Kijkt ze naar jou, of kijkt ze naar de opkomende zon? Wij leven en werken op het ritme van de seizoenen. In het voorjaar worden de lammeren geboren, in hartje winter staan alle geiten droog, rust voor het land, de dieren en voor ons.
De bruinrode kleur verwijst naar het land rond de boerderij. Onze grond bevat veel oerijzer lagen die de grond vaak een donkerrode/bruine kleur geven. Niet de meest vruchtbare grond, maar wel een grond die na eeuwen van bewerking en bebouwing vruchtbaarder is geworden.

De geiten en de lammeren grazen buiten, en dat proef je in de kaas terug. Zoals voor wijn de bodemsoort, de “terroir” de smaak mede bepaalt, zo is dat ook voor de kaas. Goed land is belangrijk voor gezonde geiten en lekkere melk en dit vind je ook terug op het rode zeil op de kraam. Het rode zeil waarop een diversiteit van planten staat. Waar allerlei kleine dieren in en op de bodem leven. Duurzame grond vol met leven.

Het ambachtelijke hebben wij vertaald in 3 kernwoorden: vakmanschap, handwerk en geduld. Ik ben er van overtuigd dat je de melk waarvan je de kaas maakt goed moet kennen. Ik proef de melk, ik voel de melk, ik hou van onze melk. En we geven de kaas de tijd om te kunnen rijpen. De goede smaakstoffen kunnen vrijkomen.

De foto’s waarop de geiten met hun namen zijn vastgelegd vinden onze klanten prachtig. Namen die ook door de klanten zijn bedacht. Het maakt ze blij, wij betrekken hen erbij. Het vertelt hoe wij met onze dieren omgaan: respectvol als individuen met eigen karakters. Ook zegt het iets over de kleinschaligheid van ons bedrijf. Ja het lukt ons mede dankzij ons merk om tegen de stroom in te boeren.

Rondleidingen (22juli 2011)
Zomers geven wij vaak rondleidingen op het bedrijf. Meestal op de donderdag. Voor een rondleiding zijn minmaal 12 personen nodig. Als u met minder dan 12 personen bent, bel dan even, misschien kunt u aanhaken bij een al geplande rondleiding.

Open dag afgelast !!!
Helaas hebben we moeten besluiten om onze open dag niet door te laten gaan. Jammer natuurlijk, maar voor onszelf wel een heel stuk rustiger. We zijn de afgelopen tijd erg druk geweest en kijken verlangend uit naar een rustig weekend.
Wilt u toch graag een kijkje nemen op onze boerderij? Dat kan, maak een afspraak voor een rondleiding of wacht tot volgend jaar, dan is er weer lammetjeskijkdag in februari of maart.

Terra Madre
Zondag 15 mei stonden we op de Terra Madre bij Deventer, de 2 jaarlijkse Slow Food markt. Het was een mooie dag met fantastische kramen. Fijn om te zien dat er nog zoveel mooie producten worden gemaakt. Wat ons alleen opviel was dat er wel veel bezoekers waren, maar dat er eigenlijk vooral geproefd werd en niet gekocht. Om deze prachtige producten in de markt te houden of krijgen moeten ze natuurlijk wel gekocht worden. Niet vergeten mensen! Op onze eigen vaste markt, de biologische boerenmarkt Utrecht hebben we daar gelukkig geen last van. De klandizie bestaat daar voor 80% uit vaste klanten, die elke week vol enthousiasme weer een mooi stukje Stroese Dame geitenkaas kopen. Bedankt!

Eerste kazen van dit jaar bijna rijp.
De eerste melk van het jaar is natuurlijk voor de lammetjes. De kaasproductie ligt dan ook tijdelijk stil. De voorraad kaas was dit jaar niet genoeg, daardoor hebben we enige tijd “nee” moeten verkopen. Gelukkig liggen de planken alweer vol met kaas, alleen moet deze nog even rijpen. Binnenkort dus weer kaas, nieuwe oogst.

400 bezoekers op lammetjesknuffeldag
Met 400 bezoekers was de stal aardig vol. Gelukkig kwamen de bezoekers verspreid over de dag. Hierdoor verliep de dag uitstekend en was er volop gelegenheid voor de kinderen (en ouderen) om de lammetjes te knuffelen. Een uur voor opening was er nog een geit afgelammerd. Deze pasgeborenen trokken uiteraard veel belangstelling.

Lammetjesknuffeldag zaterdag 26 februari 2011
Eindelijk is het dan weer zover: onze lammetjesknuffeldag. Vorig jaar mocht dit van het ministerie niet doorgaan ivm de Q-koorts problemen, waar wij overigens toen en nu gelukkig geen last van hebben. Nu kan een ieder weer langskomen tussen 10.30 en 16.00 uur op onze boerderij. Ga in het stro zitten met een lammetje op schoot en je komt niet meer weg! We hopen weer veel mensen te mogen ontvangen op deze gezellige dag. Tot dan!

Biovak voor ons erg geslaagd
Voor ons was de Biovak een zeer geslaagde actie. Er was ontzettend veel belangstelling en erg veel leuke reacties. Het was erg leuk om zoveel klanten van ons te zien en weer met nieuwe mensen kennis te maken. Ook met een aantal twitteraars live kennis gemaakt.
Nog even en dan is onze nieuwe kaas klaar en kunnen we weer de boer op.

Biovak 19 en 20 januari in Zwolle
Wij staan woensdag en donderdag samen met nog vier boerenkaasmakers op de Biovak in Zwolle. Gezamenlijk vullen we een tafel met de heerlijkste boerenkazen. Komt u ook even kijken, proeven en kennismaken? Bezoek stand D.244 op het Streekproductenplein.

Smaakvol 2010: de smaak van Nederland
Maandag 4 oktober hebben we meegedaan met de regionale voorrondes van Smaakvol 2010. Er waren weer veel mooie producten en enthousiaste ondernemers. Wij hebben onze stroese dame jongbelegen geitenkaas gepresenteerd aan de jury (voorzitter Dick Veerman van www.Foodlog.nl). En met goed resultaat want we zijn door naar de halve finale!

Vrijdag 24 september week van de smaak
Zoals beloofd komt thuiskok van het jaar 2008 Renata Horenova bij ons koken op de markt. Allemaal lekkere hapjes die u kunt proeven. En er is een smaaktest. Wie raadt het meeste ingrediënten in een gerecht. Er valt wat te winnen!!
Het geheel wordt omlijst met muziek, er is een draaimolen voor kinderen en er zijn extra kramen. Natuurlijk is Raspberry Maxx er weer met heerlijke frambozenspullen en een kraam met lekkere shitakes.
Kom ook en feest mee!

500 bezoekers op open dag in Stroe
Het begon rustig op zondag 13 juni, maar vanaf 12.00 stroomde het erf vol. Boerin Magda was van af dat moment continu in touw om rondleidingen te geven. Boer Harry was druk in de weer met de kaasverkoop, want na een enthousiasmerend verhaal van Magda had iedereen trek gekregen.
Eva liep rond met de bok (Iggy Pop) en verder waren er ook nog tosti’s met geitenkaas te krijgen. Dat lieten de fietsers zich gaarne smaken.

Wel Open dag
Op zondag 13 juni hebben wij een open dag. U bent dan van harte welkom om onze boerderij, onze geiten, het land en de kaasmakerij te komen bekijken. We geven rondleidingen en er is van alles te kopen en te proeven.
Onze open dag is onderdeel van de Landelijk open dagen biologische landbouw, of ook wel “Lekker naar de boer” genoemd.
We zijn open van 11.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe klanten
Vorige week hebben we een workshop boerenkaas gegeven bij ons op de boerderij. Er hadden zich 13 Natuurwinkels ingeschreven en we hebben een leuke en interessante middag gehad met veel discussie. En we hebben er een aantal nieuwe klanten eraan overgehouden. Onze kaas ligt nu dus ook in de Natuurwinkel Gouda en in de Natuurwinkel in De Bilt. Verder ligt onze kaas nu ook in de speciaalzaak Puur! in Heerde.

Geen lammetjesknuffeldag
De geiten zijn nu bijna allemaal afgelammerd. Het is weer een echt feest, al dat jonge spul wat door de stal rond rent. En graag zouden we u mee willen laten genieten van al dat moois. Helaas heeft de minister beslist dat er geen lammetjesknuffeldagen mogen zijn ivm de angst voor Q-koorts. Ook al zijn wij Q-koorts vrij, dan nog mag het niet. Maar van de zomer hopen we wel weer mee te mogen doen met de landelijke open dagen. Tot dan!

Nog even geduld
Volgens de berekening zou het aflammeren op 1 februari moeten beginnen. De bok is namelijk op 1 september bij de geiten gegaan en met 5 maanden dracht kom je dan op 1 februari uit. Maar onze stroese dames maken nog geen haast. Het gaat gelukkig opmerkelijk goed met ze en ze zijn nog zeer actief, al zie je sommige geiten wel erg waggelen met die dikke buiken.

Stroese dame nu in Amsterdam te koop
Eindelijk is onze kaas nu ook in Amsterdam te koop en wel op de biologische boerenmarkt op de Noordermarkt, bij de kaaskraam van Hans van Balen, de Friese Biologische Kaashandel.

Biovak gezellig en succesvol
Samen met 12 andere boerenkaasmakers hadden we een kaaskraam op de biovak. Deze zag er fantastisch en rijk gevuld uit. Ook hebben we goede contacten opgedaan en de eerste bestellingen die hierop volgend zijn al de deur uit.

Onze kaas naar Parijs
Het drie sterren restaurant van Alain Passard, in Parijs, heeft onze kaas besteld. Dat is natuurlijk heel erg goed en leuk nieuws. Deze eerste bestelling willen we uiteraard zelf gaan bezorgen. Dat zou misschien nog net kunnen voordat de geiten aflammeren.

Geen Q-koorts op geitenboerderij de groote stroe
Ons bedrijf wordt regelmatig gecontroleerd op Q-koorts en gelukkig zijn wij Q-koorts vrij. Elke twee maanden wordt de melk onderzocht op Q-koorts bacteriën en deze zijn gelukkig niet aangetroffen.
Onze geiten zijn nu allemaal drachtig en we verwachten de eerste lammetjes in februari!

Onze kaas op de kaart bij Jonnie Boer van de Librije
Na de succesvolle presentatie van onze kaas bij de Librije waren de koks zo enthousiast dat het het niet lang duurde voordat de eerste kaasbestelling er lag. Vanaf heden staat de stroese dame op de kaart bij de Librije!

Finale smaakvol 2009
Uiteraard was het een heel spannende dag, maar ook ontzettend leuk en we hebben heel erg genoten. De presentatie van onze kaas aan de jury met Jonnie Boer ging super en Jonnie vond onze kaas heerlijk. Vervolgens mochten alle finalisten onder begeleiding van de koks van de Librije een heerlijk gerecht maken. Deze gerechten hebben we toen met z’n allen gegeten: heerlijk. ‘sMiddags was de presentatie van de producten aan pers en publiek en de uitverkiezing van de winnaar. De ijsjes hebben gewonnen, als meest innovatief product. Wij zin echter heel erg tevreden over deze dag, onze kaas viel bijzonder in de smaak bij iedereen van de Librije en we zijn overladen met complimenten.

We gaan naar Jonnie Boer!
Op 8 september was de 2e ronde voor smaakvol 2009 en wij hebben gewonnen!! Het was een enerverende dag waarop wij onze kaas moesten presenteren aan een vakkundige jury. Ook moesten we 6x een interview van een kwartier houden met diverse deskundigen. Uiteindelijk zijn we unaniem als eerste gekozen. Donderdag komt de filmploeg en vrijdag 25 september gaan we naar Zwolle om samen met de koks van Librije een heerlijk gerecht te maken van onze oude geitenkaas, de stroese dame.

Smaakvol 2009, op de kaart bij Jonnie Boer
22 juni waren de voorrondes voor smaakvol 2009. Wij presenteerden daar onze stroese dame geitenkaas. En met succes, want we zijn door naar de volgende ronde!!
In september is de 2e ronde, daarna komen we op de kaart bij Jonnie Boer.

Landelijke open dagen biologische landbouw
Zaterdag 6 juni doen wij mee aan de open dagen biologische landbouw. U bent van harte welkom op ons bedrijf. De deur staat open van 10.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis.
Er zijn die dag rondleidingen door boer en boerin, u kunt de geiten en lammeren bewonderen. Er is van alles te koop en te proeven.
Bovendien is er een pendeldienst tussen ons bedrijf en zorgboerderij Klein Essen, die ook een opendag hebben en allerlei leuke activiteiten. Komen dus!!

Lammetjesknuffeldag weer groot succes!
Mede door het mooie lente weer gingen de mensen massaal op stap richting Stroe om de lammetjes van geitenboerderij de groote stroe te knuffelen. Meer dan 500 bezoekers verdrongen zich in de stal om een lammetje op schoot te nemen. De geiten en lammeren ondergingen alle belangstelling geïnteresseerd, maar bleven rustig. De geitenkaas (stroese dame) vond gretig aftrek. De boer en boerin vertelden honderduit over land, geiten en kaas.

Zaterdag 7 maart lammetjes kijkdag
Er zijn inmiddels al meer dan 100 lammetjes geboren. We verwachten er nog een stuk of zestig. Het gaat erg goed en het is een vrolijke bende in de stal. Als u 7 maart komt kunt u in het stro gaan zitten met een lammetje op schoot en deze lekker knuffelen en aaien. Ook is er die dag onze zelfgemaakte geitenkaas te koop.
We zijn die dag open van 10.30 tot 16.00 uur, de entree bedraagt € 1.-.

Lammetjes
Op 1 februari zijn de eerste lammetjes geboren, een bokje en een sikje. Het sikje is van Appeltje en het bokje van moeder Arenda. Dit jaar krijgen de lammetjes een naam met een i als eerste letter. Het eerste sikje heet ilona. We hebben nog niet genoeg namen met een i, dus suggesties zijn welkom.
Lammetjes kijkdag houden we ergens in maart, zodra we een datum hebben hoort u het.

Nieuwe naam en logo
Eindelijk hebben we een nieuwe naam. Voortaan heet onze kaas:
stroese dame.
Binnenkort krijgt u ook ons nieuwe logo te zien.

December 2008
De geiten staan inmiddels droog, dat wil zeggen dat we ze niet meer hoeven te melken, totdag ze aflammeren in februari. Daarmee breekt voor ons een rustiger tijd aan: niet meer melken en niet meer kaasmaken en ook vallen er twee markten uit ivm de feestdagen. 19 December is de laatste (kerst-)markt en daarna zijn we pas 9 januari weer in Utrecht. Wij wensen u fijne feestdagen.

Stand van zaken op de boerderij (november 2008)
De geiten zijn alweer gedekt en de buikjes worden al boller. De hele kudde geiten, lammeren en bokken lopen nog steeds lekker buiten. Dat ziet er altijd prachtig uit, het wit van de dieren, tegen het groen van het land. Ze grazen, staan te herkauwen of schuren met de horens tegen een paaltje. Ondertussen lopen de bokken nog druk rond om te checken of er nog een geit of lam gedekt moet worden.

Rondleidingen
In de zomermaanden zijn de rondleidingen op het bedrijf erg populair. U kunt u als groep aanmelden via telefoon of e-mail. Kijk verder onder het hoofdstukje “Rondleiding”.

Landelijke open dagen biologische bedrijven
Ook dit jaar doen wij weer mee met de landelijke open dagen. Op zaterdag 21 juni bent u van harte welkom op onze boerderij. Wij zijn open van 10.30 tot 16.00 uur. U kunt onze geiten bewonderen die lopen te grazen in de wei. We hebben een kok die lekkere hapjes klaarmaakt, u kunt onze zelfgemaakte geitenkaas proeven en kopen. Ook zijn er rondleidingen waarin u alles te weten kunt komen over het reilen en zeilen op de boerderij.
Bovendien is er een pendeldienst tussen ons bedrijf en zorgboerderij Klein Essen, die ook een opendag hebben en allerlei leuke activiteiten. Komen dus!!

Lammetjeskijkdag een succes!
Ruim 400 bezoekers maakten de lammetjeskijkdag afgelopen zaterdag weer tot een succes. Veel kinderen, maar ook volwassenen waren te vinden in het stro met een lammetje op schoot. De lammetjes en geiten genoten zichtbaar van alle aandacht. De geitenkaas vond gretig aftrek.
Heeft u de open dag gemist? Van de zomer (21 juni) doet geitenboerderij de groote stroe weer mee met de landelijke open dagen voor de biologische landbouw.

Koningin proeft kaas van Geitenboerderij de groote stroe
Twee weken geleden (oktober 2007)werden we gevraagd om kaas te leveren aan Carré Amsterdam. Achteraf bleek dat onze kaas geserveerd werd tijdens de première van de musical Ciske de Rat. De koningin was daar ook bij aanwezig. We gaan er van uit dat zij onze kaas heeft geproeft. We wachten de vervolgbestellingen nog af.

Bokkentijd
Op dit moment (september 07) lopen er vier bokken bij de geiten. Dirk, de oudste en onze trots, dekt de oudere geiten. Freek, twee jaartjes jonger, loopt ook in de kudde en dekt de jongere geiten. Dan zijn er nog Gijs en Giep, zij dekken de eerste jaars.
Giep is een toggenburger bok. Hij is ongelooflijk lief, daar ga ik soms mee uit wandelen. Hij blijft altijd netjes naast me lopen.

Geiten nog steeds buiten
Net als vorig jaar hebben we heerlijk najaars weer (oktober 07). De geiten kunnen dus nog steeds lekker buiten lopen en grazen. Ook breken ze regelmatig uit. Ze duiken dan de houtwal in, op zoek naar lekkere stammetjes, bladeren, bramenstruiken en brandnetel. Zo vullen ze zelf hun rantsoen aan, want in bast, bladeren, bramenstruiken en brandnetels zitten belangrijke mineralen voor de geiten.

Smeuïge kazen
Nu het najaar is veranderen er weer een paar dingen bij de geiten. De melkgift loopt langzamerhand terug, maar vet en eiwitgehalte stijgen. Dat heeft ook gevolgen voor de kaas. Door hogere vet en eiwitgehaltes in de melk wordt de kaas voller van smaak en ook smeuïger. Zo heeft elk jaagetijde zijn eigen kaassmaak!
En dan te bedenken dat rauwmelkse geitenkaas zo ontzettend gezond is zoals laatst uit onderzoek weer bleek (cholesterol verlagend!).

Week van de Smaak
Vrijdag 28 september is het op de boerenmarkt Utrecht ook feest in het kader van de week van de smaak. Er is een kaasproefwedstrijd, live-cooking, muziek en de bekende kok Pierre Wind komt ook nog een maaltijd klaarmaken. Tv Utrecht is erbij om opnamen te maken, deze worden 7 oktober uitgezonden.

Landgoedfair Mariënwaerdt
Op woensdag en donderdag 15 en 16 augustus staat de groote stroe met een kaaskraam op de landgoedfair. Vrijdag staan we weer gewoon op de boerenmarkt Utrecht.

De groote stroe op televisie!!!
Zaterdag 23 juni zijn wij op televisie in het programma “LLiNK in Natura”. Dit programma is op Nederland 2 en begint om 18.50 uur.
Centraal staat de passie voor het kaasmaken. Magda vertelt uitgebreid aan Bas Westerweel over het kaasmaken en wat daar zo mooi aan is. Het kaasmaakproces komt uitgebreid in beeld en natuurlijk de geiten.

Zaterdag 23 en zondag 24 juni, open dag Geitenboerderij de groote stroe
Ook wij doen mee met de landelijke open dag voor biologische bedrijven. U bent van harte welkom om onze geiten en lammeren te bewonderen, er is gelegenheid om geitenkaas te proeven en te kopen. Ook worden er rondleidingen gegeven. Open van 11.00 tot 15.00 uur.

Lammetjeskijkdag op de groote stroe was groot succes.
Meer dan 500 mensen hebben genoten van de lammetjeskijkdag. Hoogtepunt was het aflammeren van de zesjarige geit Asha. Onder toeziend oog van de bezoekers bracht zij twee gezonde geitjes ter wereld.

Vermelding in kookboek van topkok Eric van Veluwen
In het boek “Echte kaas: De lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland”
van Eric van Veluwen, staat de oude geitenkaas van onze boerderij met stip vermeld. “Ook maken ze een allersmakelijkste Feta…”