kaas

Stroese dame
Stroese dame, zo heet de geitenkaas van de biologische geitenboerderij de groote stroe.
Stroese dame is een natuurlijk gerijpte rauwmelkse geitenkaas. Tijdens de rijping krijgt de kaas extra diepgang.
De kaas wordt door Magda gemaakt op de familieboerderij “de groote stroe”. Het is een biologische kaas gemaakt van verse smaakvolle melk.

Het logo straalt kracht, helderheid en ook iets exclusiefs uit. De sterke geitenkop tegen de ronde achtergrond (de kaas, de maan, de zon?), kijkt ze je aan, of kijkt ze naar de opkomende zon?
De bruinrode kleur verwijst naar het land rond de boerderij en de geschiedenis. De boerderij is gelegen op de Veluwse zandgronden. Deze gronden bevatten veel oer-(ijzer) lagen die de grond vaak een donkerrode/bruine kleur geven. Niet de meest vruchtbare grond, maar wel een grond die na eeuwen van bewerking en bebouwing vruchtbaarder is geworden. Op deze grond groeit nu een rijke, kruidige grasklaver weide, waaraan de geiten zich te goed doen.

Stroese dame, een sprekende naam voor een kaas die op de stroese boerderij wordt gemaakt. De naam staat natuurlijk voor de geiten, onze dames die met zoveel enthousiasme en eigenwijsheid in het weiland grazen en de stal bevolken.
Voor ons is de stroese dame ook een eerbetoon aan de vrouwen van Wenum die hier al vier generaties op de boerderij geleefd en gewerkt hebben, sterke vrouwen.
Maar stroese dame staat ook voor het ambacht van kaasmaken; het is de boerin die van oudsher de boerenkaas maakt. Met eenvoudige bewerking en liefde maakt zij van de verse rauwe melk een verrassende kaas.

De lammeren worden in het voorjaar geboren. Het lieve zachte gemekker in de familiestal. De melk stroomt dan rijkelijk en heeft een “relatief hoog” vetgehalte. Op warme zomerdagen is de melk juist minder vet. Zo verschilt de smaak per seizoen. Er wordt gewerkt en geleefd op het ritme van de seizoenen. Dit samenspel maakt de stroese dame uniek.
Kaasmaken vraagt om een samenspel tussen de grond en de geiten, de geiten en de boer, de boer en de boerin, het vakmanschap, handwerk en geduld. Geduld is nodig om de kazen te laten rijpen. De kazen worden gedraaid, gepoetst, verplaatst. Ze liggen er mooi bij in de rijpingskamer.

Proef en geniet!kaas2

Harry van Wenum en Magda Scholte

Kaas
De kaasmakerij is het exclusieve domein van boer en boerin, alleen wij maken de kaas, volgens een vast recept. Wij verkazen al onze melk, zonder deze te pasteuriseren, tot rauwmelkse geitenkazen, type Gouda en feta.
Doordat de geiten voornamelijk hooi en vers gras krijgen, is de smaak van de melk heel zuiver. Deze zuivere smaak is de basis voor onze heerlijke kazen die geheel natuurlijk rijpen bij licht wisselende temperaturen en vochtigheidsgraad.

De samenstelling van de melk verandert in de loop van de seizoenen en de kazen volgen deze verandering. De eerste melk is rijk aan vet en eiwit, de kazen zijn dan smeuïg en vol van smaak, in het voorjaar als de geiten naar buiten gaan krijgen we graskaas, iets lichter van smaak dan de eerste kazen. In de zomer daalt het vet en eiwit gehalte van de melk, deze is dan uitstekend geschikt voor “oplegkaas”. In het najaar als de grasklaverweide rijk aan eiwit is, wordt de kaas weer voller en smeuïger van smaak. Zo blijft onze kaas het hele jaar door verrassen.

De mooie smaakt komt vooral na voldoende rijping naar voren.
Onze eigen voorkeur gaat uit naar de jongbelegen en belegen geitenkaas. Deze kazen hebben meer diepgang en variatie in de smaak. Ook de kaas met fenegriek is een topper. De pittige geitenkaas combineert erg goed met de wat zoete nootachtige smaak van fenegriek.

Assortiment:
– jong
– jongbelegen
– belegen
– extra belegen
– oud
– overjarig
– 30+
– rookkaas
– feta
– kruidenkaas: fenegriek / tijmbasilicum / knoflookbasilicum / brandnetel / komijn / rozemarijn / truffel.