de geiten

geiten

De geiten op de boerderij zijn van het ras Nederlandse witte melkgeit. Het zijn er ongeveer 90, en dan is er nog de bok natuurlijk: Valentino.
De witte geit is een echte melkgeit. Wij noemen ze onze prinsesjes, want zo gedragen ze zich. Ze zijn enorm kieskeurig. Is het voer niet vers genoeg, dan laten ze het liggen.

Een 2de dag op hetzelfde stukje grasland; dan springen ze over de draad naar een ander stuk. En het liefst willen ze de hele dag aandacht, persoonlijke aandacht. Het zijn heel leuke dieren om mee te werken, ze zijn erg aanhankelijk, aaibaar en erg op mensen gericht.
Om anderen mee te laten genieten van onze boerderij en geiten, hebben we elk jaar een lammetjeskijkdag (meestal in maart) en ook doen we vaak mee aan de landelijke open dagen van de biologische bedrijven (juni).

De geiten worden in het najaar gedekt en zijn dan 5 maanden drachtig. De laatste zes weken van de dracht worden de geiten niet meer gemolken, we zetten ze dan “droog”. Dat gebeurt net voor de kerstdagen. Groot voordeel voor de boerin en boer is natuurlijk dat we dan wat rust hebben en even op vakantie kunnen gaan. In februari begint dan het aflammeren en komt de melkproductie op gang en begint voor ons weer een jaar van melken, kaasmaken en verkopen, tot de volgende kerst.

Opfok lammetjes
De lammetjes krijgen bij ons geen poedermelk, maar de melk van de moeder. Drie maanden lang mogen ze melk drinken bij hun eigen moeder. Een betere start kunnen we ze niet geven: verse melk, de juiste temperatuur, de ideale samenstelling met alle benodigde immuunstoffen. Hierdoor groeien de lammeren 2x zo snel als met poedermelk en ze bouwen heel snel een super goed immuunsysteem op en kunnen wij antibiotica vrij werken.